Какво търсим в банята? 28 септември, 2023

Иновативна, фунционална, съставена от качествени компоненти с дългогодишна гаранция и възможно най-бюджетна цена -  така изглежда мечтаната българска семейна баня, без значение дали се намира в панелното градско жилище, на вилата или в къщата на село. Статистиката сочи, че в България обновяваме банята в жилището си средно на 10-15 години. При това положение гледаме иновативността и качеството на отделните елементи, с които си я комплектуваме, да бъдат актуални и трайни колкото се може по-дълго време. Дизайнери сме си самите ние.  Проучванията на пазара показват, че все още българският потребител предпочита сам да композира собствените си „санитарни помещения“, т.е. банята и тоалетната, които в масовото жилище обикновено са по едно на брой, а много често са и „две в едно“. И за това си има исторически причини.

Историята на българската домашна баня показва, че първоначално тя ... не е в дома. Същото се отнася и до тоалетната.

Това не означава, че българинът няма хигиенни навици, просто до Освобождението градовете и селата в Османската империя масово нямат водопровод и канализация, които да позволят наличието на домашни бани и тоалетни. Населението масово ползва градската или селската баня, като ходенето на баня обикновено е един път седмично... Ситуацията „баня в неделя“ дори е описана и възпята в официалния и не толкова официалния български фолклор.

В следосвобожденска България картината се променя. Заедно с водопровода и градската канализация в градската къща влиза и банята. Първоначално собствена баня имат само по-заможните граждани. С развитието на страната в стопанско и културно отношение, това се променя. Силен тласък дава и принудителната социалистическа урбанизация през втората половина на 20-ти век. Панелното строителство предвижда баня във всеки апартамент, но това помещение е добавено някак неохотно, по необходимост, затова не е голямо и не предполага особен комфорт. Като добавим и традиционното за строя унифициране на материалите, с които се обзавежда банята – т.нар. „санитарен“ фаянс, тоалетни чинии, мивки, аксесоари и пр. , излизащи от един завод, еднакви по форма и цвят, място за кой знае каква креативност в банята няма. В един панелен блок от онова време всички бани са еднакви по площ и обзавеждане. Последното обикновено е дефицитно, както всичко по време на социализма, и ако се наложи нещо да се подмени, настъпва „ходене по мъките“.

Всичко това отново се променя след смяната на строя. Вече се строи по-разчупено, банята става по-голяма и се отделя от тоалетната! Осъзнава се важността на това помещение в жилището, променя се и неговата роля в съвременния  български дом. Банята вече не е единствено място за задоволяване на „санитарните“ нужди на неговите обитатели, тя е и място за отпускане и релакс; иновациите в този кът от дома ни все повече се развиват в тази посока. В известен смисъл „банята“ в модерното жилище все повече се превръща в домашен „уелнес и спа“ кът. Интересно е да се отбележи, че понастоящем, според последното преброяване от 2021 г., в градските имоти наличието на бани е по-голямо от броя на тоалетните – 97% бани срещу 96,3% тоалетни.

В днешно време унификацията на баните е вече минало. Можем да избираме каква да бъде площта на банята ни, а избора на фаянс,  теракота, мебели и аксесоари на пазара е почти безкраен. Това дава възможност да променим почти до неузнаваемост и наследените „санитарни помещения“ от миналото. И тук идва опасността: на кого да се доверим в огромното предлагане на пазара? Как да не сбъркаме, предвид това, че „мечтаната“ баня, както сочи статистиката, създаваме или реновираме веднъж на 15 години?

За банята като осъзната необходимост в дома ни, за модерните тенденции в дизайна, креативността и ергономичната фунционалност на съвременните мебели за баня, Милена, Кирил и Тодор от популярното сутрешно шоу „Тройка на разсъмване“ разговарят с Тихомир Стоимиров от „ИНТЕР КЕРАМИК“ в подкаста си „Тройка по никое време“. Известната българска фирма, която догодина ще отбележи своя 20-ти юбилей,  е специализирана в предлагането на цели продуктови групи за обзавеждане на бани, кухни и СПА продукти с различни и иновативни функционалности за всеки вкус.

Как да намерим баланса между добро качество на продукта, неповторимост и иновативност на дизайна и същевременно цена, която да ни е по джоба? Възможно ли е всичко за мечтаната баня да се намери на едно място? Какви са тенденциите за бъдещето на този кът в дома ни? Полезна иновация или кич ли са светещите тоалетни чинии? Сауна или джакузи на двора? Отговорите на тези въпроси и много други любопитни подробности за съвременната баня - в епизод 20 на подкаста „Тройка по никое време“.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини