Върви ли към развръзка стачката на сценаристите в Холивуд? 15 август, 2023

Холивудските студия направиха ново предложение на стачкуващите сценаристи, което включва отстъпки по въпроси като използването на изкуствен интелект и достъпа до данни за зрителите, твърдят хора, запознати с дискусиите. Алиансът на филмовите и телевизионните продуценти, който представлява големите медийни компании като Warner Bros. Discovery Inc. и Paramount Global, се съгласи да гарантира, че хората ще бъдат признати за автори на сценарии, вместо да ги заместват с изкуствен интелект. Компаниите също така ще споделят данни за броя на часовете, гледани в стрийминг услугите, за да могат сценаристите да видят колко популярни са техните програми, съобщава Блумбърг.

Предоставянето на ново предложение от големите холивудски студия, което разглежда много от основните въпроси, заради които повече от 10 000 сценаристи стачкуват вече повече от 100 дни, поднови надеждите, че скоро ще бъде постигнато споразумение.

Блумбърг отбеляза, че Тед Сарандос и Боб Айгър, които управляват съответно Netflix и Disney, вече са се включили в усилията за постигане на споразумение за прекратяване на стачката. Новите условия бяха предложени в петък, когато търговската асоциация, представляваща студиата, поднови преговорите с гилдията.

Други части от офертата включват увеличение с повече от 20% на остатъчните плащания, които се изплащат на сценаристите, когато техните предавания се появяват в мрежи, различни от първоначалната, за която са създадени. Те са предложили също така увеличение на заплатите. Студията предлагат 5% увеличение на основното възнаграждение през първата година, което е увеличение спрямо предишното им предложение от 4%. Сценаристите поискаха 6% увеличение през първата година от тригодишния договор.

Гилдията на американските сценаристи, която представлява около 11 500 сценаристи в страната, стачкува от 2 май. Тази стачка, заедно със стачката на актьорите, която започна през юли, до голяма степен спря производството на нови филми и телевизионни предавания.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини