Все по-вероятно е Холивуд да спре да работи. Общата стачка е близо 13 юли, 2023

Профсъюзът, представляващ холивудските актьори, заяви днес, че кризисните преговори със студиата за предотвратяване на голямо спиране на работата в индустрията са приключили без споразумение, което проправя пътя за първата актьорска стачка от повече от четири десетилетия. Гилдията на филмовите актьори (SAG-AFTRA), която представлява 160 000 изпълнители, включително звезди от "А" листата, заяви, че последните преговори не са успели да решат исканията им относно заплащането и заплахата, която представлява изкуственият интелект.

"Двойна стачка" на актьори и сценаристи, каквато не е имало в Холивуд от 1960 г. насам, ще доведе до спиране на почти всички филмови и телевизионни продукции в САЩ. Популярни сериали, които ще се завърнат по телевизията тази година, ще бъдат изправени пред големи закъснения. Ако стачките продължат, ще бъдат отложени и бъдещи филмови хитове. Актьорите настояват за по-добро заплащане и защита срещу бъдещото използване на изкуствен интелект в телевизията и филмите. 

"Дълбоко сме разочаровани, че SAG-AFTRA реши да се откаже от преговорите. Това е избор на Съюза, а не наш", се казва в изявление на Алианса на филмовите и телевизионните продуценти в началото на деня. 

SAG-AFTRA представлява звезди като Мерил Стрийп, Дженифър Лорънс, Глен Клоуз и всички нейни членове предварително са одобрили стачни действия, ако не бъде сключено споразумение. Една стачка би попречила на звездите да промотират някои от най-големите премиери за годината, точно в разгара на сезона на летните блокбастъри във филмовата индустрия.

"Надяваме се, че продължаващите преговори с гилдиите ще доведат до справедливо и бързо решение", заяви председателят на Телевизионната академия Франк Шерма, когато в сряда бяха обявени номинациите за "Еми".

По-рано в сряда холивудските профсъюзи, представляващи режисьорите, работещите зад кулисите и сценаристите, излязоха с изявление за "непоколебима подкрепа и солидарност" с актьорите. Работниците "от всички занаяти и отдели" са заедно, "за да попречат на мегакорпорациите да ерозират условията, които се борихме десетилетия да постигнем", се казва в съобщението.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини