Стачката на сценаристите удря по икономиката на Лос Анджелис 29 юни, 2023

Преди холивудските сценаристи да напуснат работа в началото на май, реквизиторската къща "История под наем" на Пам Елиа изпълнява средно по 53 заявки на седмица за всичко - от подходящи за епохата фотоапарати и багаж до къмпинг оборудване.

Тази година средните седмични поръчки са 26, тъй като стачката на Гилдията на американските сценаристи (WGA) спря много филмови и телевизионни продукции, казва Елиа. Тя изчислява, че приходите на компанията, която ръководи заедно със съпруга си, са спаднали с 60% и не достигат 100 000 долара за покриване на месечните разходи.

"Въпреки че се провежда стачка, тя не спира наема на служителите ми. Със сигурност не спира и моя наем. Не спира и комуналните ни услуги", казва Елиа и добавя: "След пандемията нещата са много по-скъпи".

Малките предприятия в Лос Анджелис и извън него са засегнати от стачката. Поръчките на цветари, ресторантьори, доставчици на костюми и други намаляват, тъй като много от тях все още се възстановяват от смущенията, причинени от COVID-19. Не е ясно колко дълго ще продължи спирането на работата. Не са насрочени нови преговори между големите холивудски студия и сценаристите, които искат по-високо заплащане и гаранции за използването на изкуствен интелект.

Въздействието на стачката ще се увеличи, ако профсъюзът на актьорите SAG-AFTRA също стачкува, когато договорът му изтече в петък.

Приблизителен показател за текущата такса е броят на издадените разрешителни за снимане на филми и телевизионни предавания в Лос Анджелис. Този брой е намалял със 72% в сравнение с предишната година, според организацията FilmLA, която издава разрешителни. Обикновено за есенния телевизионен сезон се подготвят десетки телевизионни проекти. Към 25 юни има само две разрешения за снимане в града.

Икономистите твърдят, че е твърде рано да се оценят пълните икономически последици.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини