Apple се дърпа от комуникирането на "изкуствен интелект" 09 юни, 2023

Устоявайки на шумотевицата, тази седмица Apple не се съобрази с повечето прогнози и не спомена изкуствен интелект при представянето на последните си нови продукти, включително очилата за смесена реалност Vision Pro. Генеративният изкуствен интелект се превърна в най-популярната дума в света на технологиите, откакто в края на миналата година OpenAI, подкрепена от Microsoft, пусна ChatGPT, разкривайки възможностите на нововъзникващата технология.

ChatGPT отвори очите на целия свят за идеята, че компютрите могат да създават сложно съдържание на човешко ниво с помощта на прости подсказки, давайки на аматьори таланта на технически експерти, художници или автори на речи.

Apple се отдръпна, докато Microsoft и Google се надпреварваха да обявяват как генеративният изкуствен интелект ще направи революция в техните продукти - от онлайн търсенето до обработката на текст и ретуширането на изображения. По време на неотдавнашния сезон на отчетите главните изпълнителни директори на технологични компании споменаваха ИИ във всяка своя фраза, желаейки да уверят инвеститорите, че няма да пропуснат следващата голяма глава на Силициевата долина.

Apple предпочете да бъде много по-дискретна и в своята внимателно следена реч на Световната конференция за разработчици в Калифорния нито веднъж не спомена конкретно ИИ. От една страна, Apple следва други критици, които отдавна са предпазливи към общия термин "ИИ", смятайки, че той е твърде неясен и безполезно предизвиква антиутопични кошмари за роботи убийци и подчинение на хората на машините. Поради тази причина някои компании - включително TikTok или Meta на Facebook - въвеждат иновации в областта на изкуствения интелект, но без непременно да ги рекламират като такива.

Нестабилното представяне на чатбота Siri на Apple, който беше пуснат в експлоатация преди десет години, също подхрани усещането, че гигантът в областта на смартфоните не разбира от ИИ.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини