Откриха воден свят на 245 светлинни години 26 април, 2023

На 245 светлинни години от нас е открита покрита с вода планета, чийто радиус е два пъти по-голям от този на Земята. Екип от учени е открил воден свят, който обикаля около подобна на слънцето звезда. Откритието е направено с помощта на данни от сателита на НАСА за изследване на транзитни екзопланети. По-късно то беше потвърдено с помощта на наземни телескопи. 

Според „Сайънс Алерт“ планетата обикаля около звезда, която е малко по-малка от земното Слънце, само за 5 дни. Измерванията на плътността показват, че атмосферата ѝ може да се изпарява. Това би довело до обезлюдяване на океанския свят.

Учените, ръководени от Искра Георгиева от Шведския технологичен университет "Чалмърс", смятат, че откритието може да помогне да се разбере защо няма много светове между 1,5 и 2 земни радиуса.

Откритието на океанския свят, което ще бъде публикувано в Astronomy & Astrophysics, понастоящем е достъпно чрез arXiv. От 90-те години на миналия век досега учените са открили над 5300 екзопланети с помощта на транзити и радиални скорости. Според изследването при транзита се наблюдават промени в звездната светлина, когато орбитираща екзопланета преминава между Земята и звездата.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини