Меган Маркъл пропуска корононацията на Чарлз III заради расизъм 22 април, 2023

Съпругата на принц Хари, херцогинята на Съсекс Меган Маркъл, няма да присъства на коронацията на крал Чарлз III във Великобритания, защото не е доволна от усилията на кралския двор в борбата срещу расизма. Това съобщи „Дейли телеграф”, позовавайки се на свои източници.

Според вестника след интервюто на Маркъл с американската телевизионна водеща Опра Уинфри през март 2021 г. настоящият монарх, който тогава беше престолонаследник и носеше титлата принц на Уелс, написал писмо до херцогинята, в което изразява съжаление, че трябва да се сблъскват с расизма в общуването с кралското семейство. Във въпросното интервю херцогинята на Съсекс спомена, че роднините на съпруга ѝ са били загрижени за цвета на кожата на нероденото ѝ тогава дете. Тя не каза кой точно е направил подобни изказвания.

Според изданието настоящият монарх е единственият висш член на кралското семейство, който се е свързал с нея след скандалното интервю. Източници на „Дейли телеграф” подчертаха, че в ответното писмо Меган Маркъл е дала да се разбере кой от представителите на кралското семейство е направил споменатите изявления. Вестникът отбелязва, че както херцогинята на Съсекс, така и настоящият монарх, са се съгласили, че съответната забележка е направена без злонамерени намерения.

Според вестника Меган Маркъл тогава благодарила на престолонаследника за писмото му и казала, че няма да обвинява конкретен представител на кралското семейство в расизъм, а само иска да привлече вниманието към проблема с „несъзнателните предразсъдъци“. "В същото време, както добавя вестникът, тя все още смята тези изявления за расистки. Източник на „Дейли телеграф” в кралското обкръжение подчерта, че кореспонденцията е протекла в "любезен тон", но не е довела до "намаляване на напрежението" между страните. В резултат на това една от причините за отсъствието на Меган Маркъл на коронацията е нейното недоволство от реакцията на кралския двор към подхода за борба с проявите на расизъм, посочва вестникът.

На 12-и април пресслужбата на Бъкингамския дворец съобщи, че принц Хари ще присъства на церемонията по коронясването на Чарлз III на 6-и май, а съпругата му ще остане в Съединените щати с децата им. Както информира вестника, Меган Маркъл иска да прекара това време със сина си принц Арчи, който ще навърши четири години в деня на коронацията. Освен това, според „Дейли телеграф”, тя се опасява, че появата ѝ на церемонията ще отвлече вниманието на таблоидите от самото събитие. Изданието добавя още, че в кралската среда от самото начало се е смятало за малко вероятно херцогинята да пристигне за коронацията, предвид продължаващите разногласия с кралското семейство.

През януари 2020 г. принц Хари и съпругата му решиха да се оттеглят като старши членове на британското кралско семейство. Те загубиха статута да представляват официално монарха при пътувания, да изпълняват други церемониални задължения и да използват титлата Техни Височества. Двойката се премести в САЩ, купи къща в Санта Барбара (Калифорния), където отглежда сина си Арчи и дъщеря си Лилибет-Даяна. След като не получават държавни средства като активни членове на кралското семейство, те сключиха договори за производство и създаване на аудио и видео съдържание с шведската услуга за аудио стрийминг „Спотифай” и американската „Нетфликс”. 

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини