За нов среден температурен рекорд предупреждават климатолози 21 април, 2023

През 2023 или 2024 г. светът може да достигне нов среден температурен рекорд, за което ще допринесат климатичните промени и очакваното завръщане на метеорологичното явление Ел Ниньо, заявиха климатолози, цитирани от Ройтерс. Климатичните модели сочат, че след три години под влиянието на климатичния модел Ла Ниня в Тихия океан, който обикновено понижава леко глобалните температури, по-късно тази година светът ще се върне към Ел Ниньо, по-топлия му аналог. 

По време на Ел Ниньо ветровете, духащи на запад покрай екватора, се забавят и топлата вода се изтласква на изток, което води до по-високи температури на повърхността на океана. Ел Ниньо обикновено се свързва с рекордни температури в световен мащаб. "Дали това ще се случи през 2023 г. или 2024 г. все още не е известно, но според мен е по-вероятно да стане", заяви Карло Буонтемпо, директор на Службата на ЕС за климатичните промени "Коперник".

Климатичните модели предполагат връщане към условията на Ел Ниньо в края на бореалното лято и възможност за развитие на силно влияние на Ел Ниньо в края на годината, казва Буонтемпо. Най-горещата година в световен мащаб досега е била 2016 г., която съвпада със силно влияние на Ел Ниньо, въпреки че изменението на климата е подхранвало екстремните температури дори в години без присъствие на това явление.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини