SpaceX планира да извърши първия си изпитателен полет на Starship 15 април, 2023

SpaceX планира да извърши първия си изпитателен полет на Starship - най-мощната ракета, създавана някога, предназначена да изпрати астронавти до Луната и евентуално отвъд нея. Изстрелването е планирано за 7:00 ч. сутринта (12:00 ч. по Гринуич) от базата в Тексас на частната космическа компания, собственост на милиардера Илон Мъск. По-късно през седмицата са предвидени резервни варианти, ако опитът в понеделник бъде отложен.

Американската космическа агенция НАСА е избрала капсулата " Starship" да превози нейните астронавти до Луната в рамките на мисията "Артемида III", предвидена най-рано за края на 2025 г. Starship се състои от капсула за многократна употреба, която пренася екипаж и товари, и от първата степен на ракетата носител Super Heavy. Високият 50 метра космически кораб "Starship" се намира на върха на Super Heavy.

През февруари SpaceX проведе успешно тестово изстрелване на 33-те двигателя Raptor на първата степен на ракетата носител на Starship. Ракетата никога не е летяла в пълната си конфигурация, задвижвана от първата степен.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини