Илон Мъск и редица експерти се обявиха против ChatGPT 30 март, 2023

Милиардерът Илон Мъск и редица експерти призоваха за спиране на разработването на мощни системи за изкуствен интелект, за да се осигури време за проверка на тяхната безопасност. Отвореното писмо, подписано до момента от над 1000 души, сред които Мъск и съоснователят на Apple Стив Возняк, беше предизвикано от пускането на GPT-4 от подкрепяната от Microsoft фирма OpenAI. Компанията твърди, че нейният последен модел е много по-мощен от предишната версия, която е била използвана за ChatGPT.

"Системите за изкуствен интелект с конкурентен на човешкия интелект могат да създадат дълбоки рискове за обществото и човечеството", се казва в отвореното писмо, озаглавено "Спиране на гигантските експерименти с изкуствен интелект. Те трябва да се разработват само след като сме сигурни, че ефектът от тях ще бъде положителен, а рисковете - управляеми".

Мъск беше първоначален инвеститор в OpenAI, прекара години в нейния управителен съвет, а неговата автомобилна компания Tesla разработва системи за ИИ, които помагат за захранването на технологията за самоуправление, наред с други приложения. Писмото, организирано от финансирания от Мъск Институт за бъдещето на живота, беше подписано от известни критици, както и от конкуренти на OpenAI като шефа на Stability AI Емад Мостак. Канадският пионер в областта на изкуствения интелект Йошуа Бенгио, също подписал документа, на виртуална пресконференция в Монреал предупреди, че "обществото не е готово" за този мощен инструмент и за възможните му злоупотреби.

В писмото се цитира блог, написан от основателя на OpenAI Сам Алтман, който предполага, че "в определен момент може да е важно да се получи независим преглед, преди да се започне обучението на бъдещите системи". Те призовават правителствата да се намесят и да наложат мораториум, ако компаниите не се съгласят.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини