Ричард Гиър изрази възмущението си от жестокостта на китайската политика в Тибет 29 март, 2023

Холивудската звезда Ричард Гиър изрази възмущението си от жестокостта на китайската политика в Тибет, докато Конгресът на САЩ обсъждаше начини за оказване на натиск върху Пекин във връзка с нарушения на човешките права в хималайския регион. Давайки показания пред Изпълнителната комисия на Конгреса за Китай, актьорът обвини китайските власти, че разделят тибетски семейства, забраняват езика им, разрушават религиозни обекти и се занимават с недоброволно събиране на ДНК.

"Както знаем, в продължение на десетилетия етническата политика на Китайската комунистическа партия до голяма степен се основаваше на сдържане, отричане, унищожаване и асимилация", каза Гиър, дългогодишен защитник на Тибет, който няколко пъти е давал показания в Конгреса.

През вековете в Тибет се редуват независимост и контрол от страна на Китай, който твърди, че е "освободил по мирен начин" платото през 1951 г. и е донесъл инфраструктура и образование в слаборазвития дотогава регион. Много тибетци в изгнание обаче правилно посочват, че управляващата Китайска комунистическа партия е извършвала и извършва репресии, изтезания и подкопаване на културата им.

През февруари трима експерти на ООН заявиха, че около един милион тибетски деца са били отделени от семействата си и са били подложени на "насилствена асимилация" в китайски училища-интернати.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини