Засякоха активен вулкан на Венера 20 март, 2023

В началото на 90-те години на миналия век космическият апарат "Магелан" на НАСА заснема данни от Венера, които доказват, че на повърхността на планетата все още има вулкани. Сега нов поглед върху тези данни показва, че те са засекли поне един активен вулкан на Венера и че бъдещите мисии до планетата могат да предоставят още повече доказателства, че Венера не е мъртва планета. Изследователите публикуваха своите открития в статия, представена в списание Science. Според тези констатации един активен вулкан на повърхността на Венера все още променя повърхността на планетата, като излива лава.
Но изследователите трябва да бъдат внимателни с данните, с които работят, защото информацията от "Магелан" е на 30 години. Учените искат да се уверят, че заснетото не е дефект на самия космически апарат. За да преценят това, те избрали място, което фигурира в множество набори от данни, и след това ги преместили така, че да гледат надолу към евентуално активния вулкан на Венера.

Правейки това, астрономите открили, че отдушник на вулкан близо до Маат Монс изглежда по-кръгъл на едно от изображенията. На следващото изображение обаче, създадено от данните на "Магелан", изследователите забелязали, че отдушникът има по-скоро бъбрековидна форма. Освен това светла точка в данните изглеждала като нов поток лава, създаден от активния вулкан, който се разпространява по повърхността на Венера.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини