Почти няма място без прахово замърсяване на планетата 11 март, 2023

Първото в света проучване установи, че почти никъде на Земята не е останало място с постоянно безопасни нива на замърсяване на въздуха. През 2019 г. само 0,001 % от населението на света е било изложено на ниски нива на замърсяване на въздуха; в световен мащаб 70 % от дните са надвишавали безопасните граници.

Замърсяването на въздуха причинява около 8 милиона смъртни случая всяка година. Малките частици с размер под 2,5 микрометра могат да навлязат в дихателните пътища и кръвоносните съдове, причинявайки инсулти, рак на белия дроб и сърдечни заболявания. Световната здравна организация (СЗО) е определила прага на безопасност за дневна експозиция на 15 μg/m3, но в периода 2000-2019 г. средното ниво на замърсяване на въздуха в целия свят е било повече от два пъти по-високо от тази граница.

Това проучване е първото, което показва промяната в дневната експозиция на замърсяване на въздуха в световен мащаб в продължение на няколко десетилетия. Данните са взети от 5 446 станции за мониторинг в 65 държави и са обработени с помощта на машинно обучение и симулации.

Източна Азия е с най-лошо замърсяване на въздуха през този период от две десетилетия, със средна годишна експозиция от 50 μg/m3, следвана от Южна Азия (37,2 μg/m3) и Северна Африка (30 μg/m3). Регионите с най-ниско замърсяване на въздуха през двете десетилетия са Австралия и Нова Зеландия (8,5 μg/m3), други региони в Океания (12,6 μg/m3) и Южна Америка (15,6 μg/m3).

Замърсяването на въздуха е намаляло в Европа и Северна Америка между 2000 и 2019 г., но се е увеличило в Южна Азия, Австралия и Нова Зеландия, Южна Америка и Карибите.

Замърсяването на въздуха има сезонен характер. В Североизточен Китай и Северна Индия използването на изкопаеми горива за отопление на домовете създава пик на замърсяването на въздуха през зимата.

Токсичните частици могат да попаднат в кръвоносните съдове, да ги възпалят и ограничат, което при някои хора предизвиква инсулт. Те могат да изместят мастните плаки, натрупани в кръвоносните съдове, създавайки съсиреци, които увреждат сърцето или мозъка.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини