На Марс вече има живот 08 октомври, 2020

Според руския космонавт Олег Артемиев на Марс вече има живот и той е изпратен от нас – автоматичните станции и марсоходи.

„Мисля, че на Марс живот, всъщност, съществува и той вече е занесен там от нас. Защото всички тези станции, марсоходи и апарати, които са долетели, както и да не ги почистваме, както и да не ги обработваме или поставяме под карантина, все са донесли някои микроорганизми“, каза той по време на телемоста с Централна Америка, организиран от Центъра „Космонавтика и авиация“.

"И въпреки факта, че Марс не е земни условия, тези микроорганизми оцеляха и започват да се развиват," - добави астронавтът.

Той припомни, че тестовият експеримент е проведен на руския сегмент на Международната космическа станция, което доказа способността на микроорганизмите да оцеляват в космоса.

"Следователно, когато човек стъпи на Марс, вероятно ще открие някакъв живот, много подобен на този на Земята, но вече по-адаптиран към условията на Марс", каза астронавтът.

Артемиев извърши два космически полета на борда на Международната космическа станция през 2014 и 2018 г. с обща продължителност от една година (366 дни) и извърши три космически разходки с обща продължителност над 20 часа.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини