Филм за убийство на жена победи на "Cesar"-ите 25 Февруари, 2023

Липсата на жени сред номинираните за режисьори беше основна тема за критиката на френските кинонагради "Сезар", въпреки че голямата награда беше присъдена на филм, посветен на убийството на жени.

За най-добър филм беше обявен "La Nuit du 12" (Нощта на 12-ти) - трилър, базиран на истинската история за убийството на млада жена.

Брад Пит връчи на Дейвид Финчър (режисирал го в "Боен клуб" и "Седем") награда за цялостно творчество.

Нито една жена не беше номинирана за най-добър режисьор - всъщност нито една жена не е печелила наградата от 2000 г. насам (след Тони Маршал за "Venus Beauty Institute").

Единствената жена режисьор, чийто филм участваше в надпреварата за най-добър филм, беше Валерия Бруни Тедески, сестра на бившата първа дама на Франция и певица Карла Бруни. И нейният филм "Les Amandiers" беше засенчен от скандал, свързан със звездата му Софиан Бенасер, която е разследвана от полицията след обвинения в изнасилване и насилие над партньор.

"Мисля си за всички жени режисьори, които трябваше да бъдат почетени тази вечер", каза Ноеми Мерлан, докато приемаше наградата за най-добра поддържаща женска роля за участието си в "The Innocent".

За най-добър актьор бе обявен Беноа Мажимел за "Pacifiction", а за най-добра актриса - Виржини Ефира за "Paris Memories".

Но вечерта принадлежеше на "La Nuit du 12", който спечели общо шест награди, включително за най-добър режисьор за Доминик Мол.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини