Извадено от нафталина: Жабите предусещат земетресения 25 Февруари, 2023

През 2010 г. проучване върху жаби показва въздействието на земетресенията върху животните. Установено е, че жабите са напуснали местата си за размножаване точно преди земетресението с магнитуд 6,3, което разтърси Италия през 2009 г.

Проучване, публикувано в списанието на Лондонското зоологическо дружество, може да даде отговор на дебата "усещат ли животните земетресения?".

Проучването установява, че 96% от мъжките жаби в една популация са напуснали местата си за размножаване пет дни преди земетресението с магнитуд 6,3 по Рихтер, което разтърсва региона Л'Акуила в Италия през 2009 г. Освен това мястото на размножаване се е намирало на 74 км от епицентъра. Броят на двойките жаби в района на размножаване също е намалял до нула три дни преди земетресението. От датата на земетресението до последния значителен вторичен трус (с магнитуд 4,5) не е установено ново размножаване в района.

Тази промяна в поведението на жабите съвпаднала с нарушенията в йоносферата, най-горния електромагнитен слой на земната атмосфера, засечени с помощта на много нискочестотно  радиосондиране. Причината за тези смущения в йоносферата остава неизяснена, но се предполага, че става дума за енергийни колебания, причинени от земетресението.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини