Джейсън Момоа с емоционален призив в защита на световния океан 22 януари, 2023

Американският актьор Джейсън Момоа, звезда от филма "Аквамен", използва кинофестивала "Sundance", за да обърне внимание на опасностите, до които води експлоатацията на океана.

Фестивалът "Sundance", чийто съосновател е легендарния американски актьор Робърт Редфорд, е ключова стартова площадка за независими филми и документални филми. 

Джейсън Момоа, който е от хавайски произход, участва с гласа си в документалния филм "Издигане" (""Deep Rising"). Лентата, която изобличава индустриалците, търсещи редки метали на дъното на океана, е сред най-очакваните продукции на фестивала. 

„По време на работата ми по този документален филм имаше моменти, в които плачех от емоции”, каза Джейсън Момоа пред Франс прес преди световната премиера. „Много е важно да използваме възможността да направим нещо добро”, добави още актьорът. 

Джейсън Момоа е изучавал морска биология по време на университетското си образование и е посланик на ООН за опазването на живота в океана.

Поддръжниците на експлоатацията на океанското дъно настояват, че никелът и кобалтът, които се използват в електрическите батерии на автомобилите, могат да спомогнат за ограничаването на фосилните горива.  Защитниците на околната среда обаче, както и учените, се съмняват в това. Рискът при добив на метал от дъното на моретата и океаните може да навреди на екосистемите, които играят роля и в регулацията на климата. Много държави са наложили мораториум върху този добив. 

 

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини