100 години Дисни 04 януари, 2023

През 2023 г. Мики Маус ще празнува трицифрен юбилей. През октомври Walt Disney ще отпразнува своята 100-годишнина. През изминалото столетие тематичните паркове на Вълшебното кралство преживяха технологичните иновации. Дисниленд - тематичният парк, открит 32 години след началото на дейността на компанията, се основава на визията на основателя Уолт Дисни, който ръководи завършването му в  Калифорния. Тематичният парк е бил революционен по онова време, защото Дисни е искал да създаде дестинация, привлекателна както за деца, така и за възрастни. Атракциите и изживяванията, извлечени от богатата колекция от анимационни герои и филми на Дисни, като "Замъкът на спящата красавица" и "Лудото чаено парти", формират основата на плана за игра. Идеята се разраства и сега компанията управлява паркове в Париж, Хонконг, Шанхай, без да споменаваме курорта Walt Disney World в Орландо, Флорида.

Дисни ще се осланя все повече на тематичните паркове, за да й помогнат да увеличи печалбата си и да компенсира загубите от подразделението на компанията за стрийминг. До 2024 г. печалбата на парковете и потребителските продукти се очаква да нарасне до 30 %, като в същото време ще съставлява две трети от оперативната печалба на Disney, според оценки на Goldman Sachs.

По този начин Disney разполага с елементите за своята метавселена. "Междузвездни войни" е създал над 10 филма, няколко телевизионни сериала за водещата стрийминг услуга Disney+ и служи като фон в Disney World за Star Wars: Galactic Starcruiser, двудневно преживяване, което имитира живота в далечната галактика. Създаването на следващ свят, базиран на добавена реалност, не изглежда толкова далечно за Дисни.

 

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини