Apple криптира допълнително iCloud 08 декември, 2022

Apple съобщи, че засилва защитата на данните, които потребителите съхраняват в облака - ход, който може да попречи на властите и на хакерите. Планът за усъвършенствана защита на данните на производителя на iPhone разширява т.нар. криптиране от край до край отвъд услугата iMessage до снимки и други данни, архивирани в iCloud.

Apple заяви, че този ход е спешен предвид тревожното нарастване на броя на нарушенията на сигурността на данните, при които през 2021 г. по света са били разкрити 1,1 милиарда лични данни, според проучване на компанията.

Apple заяви пред Wall Street Journal, че с повишената сигурност вече няма да може да прехвърля историята на iMessage и други файлове, дори когато това се изисква по закон от разследващите. Този ход потенциално ще възобнови дълъг период на противопоставяне между технологичните фирми и правоприлагащите органи.

Apple се противопостави на правни усилия за отслабване на криптирането на iPhone, за да позволи на властите да прочетат съобщенията на заподозрения за бомбения атентат в Сан Бернардино, Калифорния, през 2015 г. Представители на полицията по света твърдят, че криптирането може да защити престъпници, терористи и порнографи дори когато властите имат законна заповед за разследване.

Защитниците на гражданските права и неприкосновеността на личния живот, заедно със специалистите по киберсигурност, обаче се застъпват за криптиране на данните, за да се предпазят от неправомерно шпиониране от страна на властите, както и от хакери.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини