"Пинокио" на Дел Торо не е за деца 07 декември, 2022

Гийермо дел Торо е майстор на мрачната приказка, с акцент върху думата "мрачна". Така че, въпреки че някои от проектите му са обозначени като "приказки", това не означава непременно, че са за деца. Това важи с пълна сила за последния му проект "Пинокио", за който самият Дел Торо казва: "Децата могат да го гледат. Но той не е създаден за деца. Той е създаден за нас“, цитира MovieWeb.

Макар че мнозина вече са добре запознати с Пинокио, разказан през призмата на Дисни, както анимационен, така и игрален, тази версия несъмнено ще се насочи към по-мрачните елементи от оригиналния роман от 1883 г. "Приключенията на Пинокио" на Карло Колоди. Всъщност Дел Торо заяви, че е бил вдъхновен от версията на романа от 2002 г., илюстрирана от Грис Гримли, като посочи тази версия като причина за създаването на филма.

Филмът на Гийермо дел Торо "Пинокио" също изглежда фантастично, като използва малко използвания формат на стоп-моушън анимацията (използване на истински обекти вместо компютърни рисунки), за да вдъхне живот на дървената кукла и историята. Филмът може да се похвали и със звезден актьорски състав, който включва Юън Макгрегър, Дейвид Брадли, Грегъри Ман, Бърн Горман, Рон Пърлман, Джон Туртуро, Кейт Бланшет, Кристоф Валц, Тилда Суинтън, Том Кени и др. Режисьори на филма са Дел Торо и Марк Густафсон, а Дел Торо е и съавтор на сценария заедно с Патрик Макхейл.

"Пинокио" на Гийермо дел Торо не е единствената адаптация на оживялото дървено момче, която излезе по екраните тази година. Дисни също направи игрална адаптация на приказката, като Робърт Земекис е режисьор, а сценарият е написан в съавторство с Крис Вайц. Версията на Дисни има свой собствен звезден актьорски състав, който включва Том Ханкс, Джоузеф Гордън-Левит, Бенджамин Еван Айнсуърт, Ангъс Райт, Синтия Ериво, Шийла Атим, Лорейн Брако, Кийгън-Майкъл Кий, Люк Евънс и др.

Определено е едно от онези странни холивудски съвпадения, че получаваме два филма за Пинокио в една и съща година, но понякога се случва. Въпреки това изглежда, че версията на Пинокио на Гийермо дел Торо ще бъде тази, която ще се помни и на която ще се обръща внимание в бъдеще. Версията на Дисни беше посрещната с лоши отзиви, като получи само 27% от критиците в Rotten Tomatoes и също толкова отчайващи 29% от публиката. Пинокио на Гийермо дел Торо, от друга страна, има полярно противоположно изживяване с 97% от критиците в Rotten Tomatoes и 84% от публиката. Определено няма да е изненада, ако видим този филм да се появи в категорията за анимация на наградите "Оскар" тази година. Досега филмът е хвален за красивата си анимация и верността си към мрака, който се съдържа в оригиналния материал. 

 

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини