Вече сме 8 милиарда 15 ноември, 2022

Според прогнозите на Организацията на обединените нации бебе, родено някъде във вторник, ще бъде осеммилиардният жител на света.

"Този важен момент е повод да отпразнуваме разнообразието и напредъка, като същевременно отчитаме споделената отговорност на човечеството за планетата", заяви в изявление генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

ООН обяснява този ръст с човешкото развитие, като хората живеят по-дълго благодарение на подобренията в общественото здраве, храненето, личната хигиена и медицината. Той е резултат и от по-високата раждаемост, особено в най-бедните страни в света - повечето от които са в Африка на юг от Сахара - което излага на риск техните цели за развитие.

Нарастването на населението също така увеличава въздействието на икономическото развитие върху околната среда. Но докато някои се тревожат, че осем милиарда души са твърде много за планетата Земя, повечето експерти твърдят, че по-големият проблем е прекомерното потребление на ресурси от най-богатите хора.

Джоел Коен от Лабораторията за популации към Университета Рокфелер заяви пред АФП, че въпросът колко хора може да издържа Земята има две страни: природни ограничения и човешки избор. Нашият избор води до това, че хората консумират много повече биологични ресурси, като гори и земя, отколкото планетата може да възстанови всяка година.

Прекомерното потребление на изкопаеми горива например води до повече емисии на въглероден диоксид, които са причина за глобалното затопляне.

"Ние сме глупави. Липсва ни далновидност. Ние сме алчни. Не използваме информацията, с която разполагаме. Именно в това се крият изборът и проблемите", казва Коен.

Той обаче отхвърля идеята, че хората са проклятие за планетата, като казва, че на хората трябва да се даде по-добър избор. Сегашното население е повече от три пъти по-голямо от 2,5 милиарда души в света през 1950 г. Въпреки това след пика в началото на 60-те години на миналия век темпът на нарастване на световното население рязко се е забавил, казва пред АФП Рейчъл Сноу от Фонда на ООН за населението.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини