ООН призова Мъск да зачита правата на човека в Twitter 06 ноември, 2022

Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк призова новия собственик на Twitter Илон Мъск да гарантира, че спазването на правата на човека е централна тема в социалната мрежа, пише АФП, цитирана от БГНЕС.

Съобщенията, че Мъск е уволнил целия екип по правата на човека на платформата, "от моя гледна точка не са окуражаващо начало", заяви Тюрк в отворено писмо.

Върховният комисар на ООН по правата на човека заяви, че пише със "загриженост и опасения относно нашия дигитален обществен площад и ролята на Twitter в него".  

Мъск, най-богатият човек в света, пое контрола върху платформата преди седмица в спорна сделка.

След като завърши огромното си придобиване на стойност 44 млрд. долара, Мъск бързо се зае да разпусне управителния съвет на Twitter и да уволни главния изпълнителен директор и топ мениджърите.

В петък бяха уволнени и приблизително половината от 7 500-те служители на компанията.

"Подобно на всички компании, Twitter трябва да разбере вредите, свързани с нейната платформа, и да предприеме стъпки за тяхното отстраняване", пише Тюрк.

"Зачитането на общите ни човешки права трябва да определи гаранциите за използването и развитието на платформата. Накратко, призовавам Ви да гарантирате, че правата на човека са централна част от управлението на Twitter под Ваше ръководство".

Тюрк публикува отвореното писмо в Twitter, където има повече от 25 000 последователи. Той излага шест основни принципа от гледна точка на правата на човека, като призовава Мъск да ги постави на първо място в управлението на Twitter. 

Сред тях са защитата на свободата на словото и неприкосновеността на личния живот, както и осигуряването на прозрачност.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини