Вижте кои са враговете на имунитета 28 август, 2020

Хранителните продукти имат способността не само да повишат, но и да понижат имунитета, затова трябва да се откажем от консумацията на някои храни.

Един от основните врагове на здравата имунна система са захарта и трансмазнините, казва диетологът Ирина Лазун.

Прекалената консумация на захар може да промени микрофлората, която е свързана с имунните реакции на организма. Трансмазнините се появяват, когато олиото се използва няколко пъти за пържене, когато от растителни масла се прави нещо, наподобяващо такива с животински произход. Пример за това е маргаринът, който прилича на кравето масло.

Трансмазнини има в много от полуфабрикатите, които се отразяват негативно на действието на имунната защита на организма.

Многобройните Е-та, подобрителите на вкуса, ароматизаторите и оцветителите също не са приятели с имунната система.

Само по себе си наличието на оцветител в даден хранителен продукт няма негативно въздействие, но ако човек постоянно яде нещо, съдържащо оцветители и ароматизатори, натрупването им вече може да има отражение, предупреждава д-р Лизун.

Еднообразното хранене с прием на високо съдържание на мазнини и въглехидрати също крият опасност за имунитета.

СЗО не изключва повторно заразяване с COVID-19

Най-лошо е приемането на празни калории. Когато ядем обикновени природни продукти, когато се храним разнообразно, искаме или не, получаваме целия спектър от витамини, микроелементи, антиоксиданти и вещества, необходими за нормалното функциониране на имунната система.

Ако в диетата на човек всеки ден присъстват единствено картофи, макарони, свинско и краставици, това автоматично предизвиква дефицит на тези вещества. Същото се случва и при хранене с така наречения фаст-фууд. А всеки дефицит е критичен за имунитета, подчертава Ирина Лизун.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини