Анджелина Джоли и Дуа Липа подкрепиха протестите в Иран 30 септември, 2022

Анджелина Джоли и Дуа Липа публично изразиха подкрепата си към протестиращите в Иран.

Протестите избухнаха в цялата страна по-рано този месец след смъртта на Махса Амини – 22-годишна жена, която беше задържана от иранската „морална полиция“, защото не е носила хиджаб.

Броят на жертвите на протестите достигна 76, а демонстрации в подкрепа на иранските активисти се появиха в Лондон, Лос Анджелис, Ванкувър, Берлин и Париж.

Анджелина Джоли написа в Instagram

 „Респект към смелите, предизвикателни, безстрашни жени на Иран. Всички онези, които оцеляха и се съпротивляваха в продължение на десетилетия, тези, които излизат по улиците днес, както и към Masha Amini и всички млади иранци като нея. Жените не се нуждаят от контрол над морала си, от превъзпитание на умовете или контролиране на телата им. Те се нуждаят от свобода да живеят и дишат без насилие или заплахи.“

Дуа Липа също изрази подкрепата си към протестиращите във видео в Twitter:

 „Снимките на протестиращите жени, които си режат косите и изгарят хиджабите си, са едно от най-силните и вдъхновяващи неща, които съм виждала от много години насам... За всички, които ме гледат или слушат от Иран, искам да ви кажа, че ви виждаме, чуваме и сме солидарни с вас.“

Иранските власти твърдят, че Амини е починала от сърдечен удар на 16 септември, докато очевидци твърдят, че е била жестоко бита и е починала в резултат на нараняванията си.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини