Уил Смит спечели първата си награда "Оскар" 28 март, 2022

Уил Смит спечели първата си награда "Оскар", получавайки приза за най-добър актьор за превъплъщението си в образа на решителния баща на тенис шампионките Винъс и Серина Уилямс във филма "Методът Уилямс".

Смит преди това е номиниран за "Оскар" два пъти - за "Преследване на щастието" и "Али". През 2015 г. актьорът се размина с трета номинация - за ролята си в "Шампионът". Демонстрираното към Уил Смит пренебрежение стана една от причините да възникне движението "Оскар"-ите са толкова бели".

Трета номинация и първа награда на киноакадемията му донесе превъплъщението в образа на Ричард Уилямс, чиято нетрадиционна стратегия допринася за издигането на дъщерите му Винъс и Серина до върховете на тениса.

Смит става известен през 90-те години на миналия век с телевизионния ситком "Принцът от Бел Еър". В началото на филмовата си кариера актьорът залага предимно на комедийни и екшън роли, преди да се ориентира към драмата.

Винъс и Серина Уилямс се присъединяват към проекта като изпълнителни продуценти едва след като гледат завършения филм. Ричард Уилямс от години е с влошено здравословно състояние и не участва в него.

Смит надделя за приза над Хавиер Бардем за "Да бъдеш Рикардо", Бенедикт Къмбърбач за "Силата на кучето", Андрю Гарфийлд за "Тик, так . . . Бум" и Дензъл Уошингтън за "Трагедията на Макбет". За Уошингтън това беше десета номинация за "Оскар" - рекордна за чернокож актьор.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини