Продават на търг първите емотикони 12 септември, 2021

Първите емотикони, които представляват изобразено с двоеточие, тирe и скоби усмихнато и намръщеното лице, се продават на онлайн търг като незаменим токен (NFT). Наддаването е организирано от намиращата се в Далас аукционна къща и ще продължи до 23-и септември.

Заедно с емотиконите се предлагат и две есета написани за тях от създателя им Скот Фалман, както и подписан, поставен в рамка сертификат.

Фалман, който е професор по компютърни науки в университета "Карнеги Мелън", създава двата изключително популярни днес символа през септември 1982 г. Идеята му е последователността от двоеточие, тире и затворени скоби да означава шега.

Той предлага също комбинацията от двоеточие, тире и отворена скоба да се използва със значение на "сериозен съм".

Скоро след това тези символи започват да се използват за изразяване на щастие или тъга.

Първоначалната цена, определена за колекцията, е 1000 долара, а предложенията вече надхвърлят 2100 долара.

Незаменимите токени - уникален цифров маркер, криптиран в подписа на автор, който потвърждава собствеността и автентичността му, са най-новата инвеститорска мания на фона на бързото разрастване на пазара на цифрово изкуство. През март аукционната къща "Кристис" продаде за близо 70 милиона долара изцяло дигиталната творба "Всекидневия - Първите 5000 дни" на американския цифров художник Майк Уинкълман, известен като Бийпъл. Това е най-скъпият незаменим токен, продаден досега.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини