Радио Витоша

webcam

Новини

100 държавни бензиностанции до пролетта

100 държавни бензиностанции до пролетта

Дата: 18.05.2020 Държавата ще се стреми да покаже каква е реалната цена на горивата
Image
Снимка: БГНЕС

Разликата при цената на горивата от почти 50 ст. на различните бензиностанции ни накара да търсим алтернатива и гаранции от страна на държавата. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов след извънредното правителствено заседание, посветено на създаването на Държавна петролна компания.

На него беше разгледан Проект на Решение за одобряване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

Държавната петролна компания ще получи от държавния резерв всички дейности и активи по отношение на нефт и нефтопродукти, така и запасите. Компанията ще получи и контрола от страна на частните обекти, доколкото те изпълняват своите ангажименти, уточни още финансовият министър.

„От години темата с цената на горивата на дребно е била предизвикателство пред нашето общество. Припомням и протестите, и дебатите по темата, както и многократното сезиране на КЗК за този пазар и неговото фунциониране. По статистика забелязахме, че 91% от складовете за търговия на дребно са собственост само на 6 оператора. Невъзможността пред това всеки свободно да търгува с горива провокира в нас идеята за организирането на съхраняването на държавните резерви да бъде прехвърлено като отговорност на Държавна петролна компания“, мотивира решението Горанов.

Първоначално държавните бензиностанции ще са 100 на брой. Те ще бъдат изградени в населени места, където големите вериги не изграждат обекти и на първокласните пътища и магистрали.

Министър Горанов обясни, че искат да създадат допълнителна конкуренция и да са сигурни, че участвайки на този пазар, държавата може да покаже действителната цена, при минимални надценки, на която могат да бъдат продавани горивата на територията на България.

„Упрекът, че това е непазарно действие – пазарът ще реши, защото търговията с горива по начина, по който се регулира, е напълно свободно. Ако тези държавни бензиностанции ценообразуват разумно могат да покажат или равна на останалите цена, или по-добра“, заяви още Горанов.

В рамките на три месеца складовите бази на резерва ще бъдат трансформирани в данъчни складове. Бензиностанции няма да се строят с пари от бюджета, а по стопански начин. Министърът се надява обектите да заработят до пролетта на следващата година.

Коментари