Радио Витоша

webcam

Новини

Слънце и дъжд през май

Слънце и дъжд през май

Дата: 01.05.2016 Най-ниските температури ще паднат до 5-10 градуса, а най-високите няма да надхвърлят 29 градуса
Image

Новият месец ще започне с облачно време. Максималните температури ще бъдат между 17 и 22 градуса.

Още в първия ден на май облачността на запад отново ще започне да се увеличава и след обяд на места, главно в Западна България, ще има слаби превалявания. Над Източна България ще се заоблачи малко по-късно, и през деня хората там ще могат да се порадват и на слънчеви часове.
 
През целия май времето ще бъде обичайно за сезона, обещават синоптиците, но се очакват повече валежи от нормата. Най-ниските температури ще паднат до 5-10 градуса, а най-високите няма да надхвърлят 29 градуса.
 
Това ще бъде най-дъждовният пролетен месец. Страната често ще е под влияние на по-влажни океански въздушни маси, идващи от северозапад.
 
Месецът ще започне със студ и дъжд. Веднага след великденските празници от север към Балканите ще се спуска студен въздух и първите няколко дни на май ще бъдат с температури под обичайните за периода. Очаква се градусите да се покачат най-много до 14-19.
 
На много места ще превалява и дъжд, като по-интензивни ще бъдат валежите на 2-3 май над Северна България.
 
В дните между 4-6 май минималните температури ще бъдат между 5-10 градуса, а по високите западни полета дори и по-ниски. Вероятно е там да се образуват къснопролетни слани.
 
В периода 7-9 май времето ще бъде по-стабилно, с повече слънчеви часове и по-високи температури.
 
В началото на второто десетдневие отново ще захладнее и ще има чести превалявания. По-интензивни ще бъдат валежите около 11-13 май, а температурите ще се движат в интервала между 17-25 градуса. В този период е възможно да паднат и градушки.
 
През втората половина от второто десетдневие времето ще бъде по-стабилно, предимно слънчево, а валежите ще са на малко места, главно в планинските райони. Ще бъде и по-топло с температури около и над нормата.
 
През повечето дни на третото десетдневие краткотрайните валежи и гръмотевичните бури ще са често явление, но температурите ще се запазят около и под норма.
 
Според народните вярвания, ако през месеца често се вдигат вихрушки или пък сутрините са студени, поверията са за суша. А ако на Гергьовден вали дъжд, лятото обещава да е сухо, но реколтата - богата.

Коментари