Радио Витоша

webcam

Новини

Престрелка на границата. Един афганистанец е убит

Престрелка на границата. Един афганистанец е убит

Дата: 16.10.2015 Тази нощ около 40 въоръжени афганистанци са опитали да пресекат нелегално зелената граница между България и Турция
Image

Тази нощ около 40 въоръжени афганистанци са опитали да пресекат нелегално зелената граница между България и Турция, в частта която минава през Странджа. Българските гранични полицаи са предприели нужните действия да спрат навлизането на българска територия. Наложило се да открият огън. При завързалата се престрелка един от афганистанците е бил ранен и е починал на път за болницата. 

Заради престрелката премиерът Бойко Борисов спешно напусна съвета на европейските лидери в Брюксел, а до края на заседанието България беше представлявана от литовския президент Далия Грибаускайте. Преди това Борисов информира лидерите за случилото се, а председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че Европейският съюз е готов да помогне на България за охрана на границите.

Иначе тема на съвета беше именно сигурността на европейските граници и справянето с мигрантската криза. По-рано стана ясно, че Европейският съюз е постигнал предварително споразумение с Турция. Според него страната ще направи максималното, за да предотврати тръгването на повече бежанци от там към Европа. В замяна Турция поиска три милиарда евро за подпомагане на бежанските лагери и други дейности, бързо освобождаване от визи за Шенген на турските граждани, бърз напредък на преговорите за членство. Не е ясно каква част от тези изисквания ще бъдат изпълнени изцяло, особено за освобождаването от визи.

Коментари