Радио Витоша

webcam

Новини

НДК се превръща в "Ла Рамбла" за Деня на книгата

НДК се превръща в "Ла Рамбла" за Деня на книгата

Дата: 23.04.2016 По стара испанска традиция днес мъжът подарява на любимата си цвете, а тя му връща жеста с книга
Image

През 1995 година ЮНЕСКО решава да направи Международен ден на книгата и авторското право, а за дата е избран именно 23 април.

Като събитие обаче, този ден е стартирал още през 1923 година от книжарници в Испания, в чест на писателя Мигел де Сервантес, който е починал на тази дата.

Този ден бележи рождението и смъртта на много други бележити автори - Уилям Шекспир, Инка Гарсиласо де ла Вега, Морис Дрюон, Владимир Набоков и Мануел Валехо. 

С отбелязването на такъв ден от ЮНЕСКО се стремят да насърчат колкото се може повече млади хора да открият удоволствието от книгите, като едновременно с това покажат уважението си към незаменимия принос към авторите на всяка книга.

Днес пространството пред НДК ще се превърне в една малка "Ла Рамбла" - главния булевард на Барселона, за деня на книгата и любовта.

По стара испанска традиция на тази дата всяка година "Ла Рамбла" се изпълва с търговци на рози и книги. Обичаят повелява мъжете да подаряват на любимите си цвете - символ на красотата, а те да им връщат жеста с любима книга - символ на вечността.

Традицията се пренася и у нас, а на терасите край НДК ще бъдат построени щандове на 14 родни издателства. Ще има и открита музикална сцена. 

Коментари