Радио Витоша

webcam

Новини

Август продължава да ни топли и претопля

Август продължава да ни топли и претопля

Дата: 29.08.2015 Септември ще започне с температури до 36 градуса
Image

И в последните дни на август времето ще се задържи слънчево, горещо и почти тихо. Максималните температури ще са между 30 и 35 градуса.

Над планините ще бъде слънчево и топло. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 25°, на 2000 метра около 17°.

По Черноморието ще е слънчево и почти тихо. Максималните температури ще са между 28° и 30°. Температурата на морската e 24°-26°. Вълнението ще е 1-2 бала.

На финала на месеца синоптиците дават и прогноза за следващия. През септември най-високите температури ще бъдат между 31 и 36 градуса, а най-ниските - между 4 и 9 градуса. Тази година се очаква средните месечни температури да бъдат около и над нормата.

Средната месечна сума на валежите през септември за равнините ще е между 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските и припланински райони - от 50 до 80 литра на квадратен метър.

Месецът ще започне със слънчево и горещо време, като максималните температури на места ще достигат и надхвърлят 35 градуса. Промяна ще настъпи около средата на първото десетдневие и през втората половина времето ще бъде променливо. Ще има и превалявания, придружени от гръмотевици. Има вероятност към края на десетдневието да има и по-интензивни валежи. Температурите ще се понижат и ще станат близки, а към края, временно и по-ниски от нормалните.

Условия за превалявания ще има и в началото на второто десетдневие на септември, но впоследствие ще настъпи относително стабилизиране на времето. Ще има и слънчеви дни, а вероятност за валежи има около 14 и около 18 септември. Температурите, с малки колебания, ще бъдат близки до обичайните, а към края на периода - и по-ниски.

През третото десетдневие тенденцията е да има повече спокойни и слънчеви дни. Температурите, като цяло, ще са близки до средните за месеца. Валежите ще са малко, с по-голяма вероятност около средата на десетдневието. Те ще са последвани от краткотрайно застудяване, при което по високите полета са възможни и първите слани.

На 23 септември в 11 часа и 22 минути е есенното равноденствие и започва астрономическата есен.

Коментари