Радио Витоша

webcam

Новини

31-вата олимпиада е открита

31-вата олимпиада е открита

Дата: 06.08.2016 Церемонията по откриването беше значително по-скромна във финансово отношение в сравнение с предишните две олимпиади
Image

Игрите на 31-а олимпиада бяха открити с красива и стилна церемония на стадион "Маракана" в Рио де Жанейро, която продължи близо четири часа, съобщава БНТ. Бронзовият медалист по маратон от Атина 2004 Вандерлей Кордейро Де Лима запали олимпийския огън, след като бразилската футболна легенда Пеле отказа да присъства на церемонията. Преди 12 години Де Лима загуби златното отличие от олимпиадата, след като метри преди финала беше атакуван от ирландски отец. Носителят на три титли от "Ролан Гарос" Густаво Куертен внесе факела на стадиона.
Стилната церемония включваше много музика, танци, фойерверки, парад на спортистите, както и неизменната официалната част, в която имаше реч на президента на МОК Томас Бах, клетва на спортистите, издигане на олимпийския флаг и запалване на олимпийския огън на стадион "Маракана".
На откриването присъстваха около 50 държавни и правителствени ръководители, както и президенти на много международни спортни федерации.
Томас Бах връчи на двукратния олимпийски шампион Кипчоге Кейно от Кения наградата "Лавров олимпийски венец" за изключителните му заслуги за развитие на човечеството чрез спорта.
Двукратният олимпийски шампион по лека атлетика е първият носител на наградата, която се връчва специално от МОК.
Временно изпълняващият длъжността президент на Бразилия Мишел Тимер официално даде старт на олимпиадата, но беше освиркан от публиката на стадиона.
Церемонията по откриването беше значително по-скромна във финансово отношение в сравнение с предишните две олимпиади в Пекин 2008 и Лондон 2012. Продуцентът на спектакъла в Рио - италианецът Марко Балич, акцентира върху културното наследство на Бразилия.

Коментари