The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Радио Витоша

webcam

Новини

21 европейски езика са застрашени от дигитална смърт

21 европейски езика са застрашени от дигитална смърт

Дата: 25.09.2012 Българският език получава слаба оценка в категорията - автоматичен превод
Image

Шансът на много от европейските езици да оцелеят в дигиталната епоха не е голям, предупреждават водещи европейски експерти в сферата на езиковите технологии в ново изследване, съобщават от БАН.

Общо за 21 езика, които се говорят на Стария континент, няма достатъчно добре развити технологии, които да гарантират съществуването им в дигиталния свят. Изводите са направени въз основа на 4 показателя: автоматичен превод, обработка и синтез на реч, анализ на текст и общо състояние на езиковите ресурси.

Като цяло българският език е оценен като "фрагментарно развит" в дигитално отношение, но е получил слаба оценка в първата категория - автоматичен превод.

От БАН обаче са категорични, че изследването в никакъв случай не означава, че езикът ни е застрашен от изчезване. То просто визира състоянието му в дигиталното пространство. И обясняват, че "съвременните системи, базирани на езикови технологии, разчитат предимно на статистически методи, които изискват голям обем данни от писмена и устна реч". За езици, които се говорят от сравнително малко хора, какъвто е българският, тези данни се набират трудно. 

Коментари