Радио Витоша

webcam

Новини

Завършват електронното здравеопазване с безвъзмезден труд

Завършват електронното здравеопазване с безвъзмезден труд

Дата: 30.03.2020 Технологични компании даряват на държават 15 000 часа труд
Image
Снимка: БГНЕС

С помощта на безвъзмезден труд, осигурен от технологични компании, България ще завърши изграждането на системата за електронно здравеопазване, съобщи днес на пресконференция вицепремиерът Томислав Дончев. На нея председателят на борда на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии Илия Кръстев обяви, че членовете на асоциацията ще дарят на държавата 15 000 часа труд. Той допълни, че това е тяхната помощ за държавата в тежките времена заради коронавируса.

Здравният министър Кирил Ананиев уточни, че става въпрос за нужни услуги като електронно здравно досие, електронна рецепта, електронно направление, ключови регистри, проследяване и анализ на пътя на лекарствата и т.н. Според него системата за електронното здравеопазване, по която формално се работи от години, може да тръгне още през ноември.

В коментар по темата премиерът Бойко Борисов обяви, че така ще се постави под контрол сектор, "от който се твърди, че изтичат много пари - над 5 млрд. лева на година". Премиерът каза още, че технологична компания е предложила и продукт за контрол на спазването на карантината и следене на заболеваемостта от коронавирус, но подробности за него ще има в сряда.

Коментари