Радио Витоша

webcam

Новини

Затлъстяването е сред рисковите фактори при COVID-19

Затлъстяването е сред рисковите фактори при COVID-19

Дата: 08.04.2020 Независимо от възрастта, наднорменото тегло е база за усложнения при заразяване с коронавирус
Image
Снимка: pixabay.com

Затлъстяването е един от основните рискови фактори при болестта COVID-19 и поради тази причина САЩ са особено уязвими поради големите нива на наднормено тегло в тази страна, заяви главният епидемиолог на Франция проф. Жан-Франсоа Делфреси.

Делфреси оглавява научния съвет, който консултира правителството във връзка с пандемията. Във Франция с повишен риск в това отношение са 17 милиона граждани от 67-милионното население на страната. "Този вирус е ужасен! Той може да порази и млади хора, най-вече с наднормено тегло. Тази група от всички възрасти трябва да бъде особено внимателна", предупреждава специалистът.

"Поради тази причина ние се притесняваме и за нашите приятели в Америка. Там проблемът със затлъстяването на населението е добре известен и във връзка с него ще се появят куп проблеми", изтъкна Делфреси. Той припомни, че около 88 процента от заразените с коронавируса проявяват само силни симптоми, подобни на грипните.

Смъртността при младите хора, настанени в болниците, е около 2 процента. Но тя скача до 14 процента при пациентите с по-крехко здраве. 

Въпреки бързото разпространение на вируса във Франция, страната все още е далеч от 50-60-процентовото заразяване на населението, което би изградило групов имунитет.

Според първоначални данни броят на хората, развили имунитет, е по-малък, отколкото се предполагаше, и възлиза на 10-15 процента. 

По преценка на френския специалист сега е твърде рано, за да бъдат разхлабвани мерките за самоизолация на населението, които във Франция влязоха в сила на 17-и март и ще продължат до 15-и април.

Коментари

Витоша ТОП 30 с Боби
14:00 - 16:00