Радио Витоша

webcam

Новини

Заразените с коронавирус у нас вече са 62-ма

Заразените с коронавирус у нас вече са 62-ма

Дата: 16.03.2020 Премиерът и членовете на Националния оперативен щаб са с отрицателни проби
Image
Снимка: БГНЕС

62-ма души са вече заразените с коронавирус в България.

Във ВМА от 95 направени проби четири са положителни. Хората са на домашно лечение, съобщи на редовния брифинг председателят на Националния оперативен щаб за борба с разпространението на COVID-19 ген. майор проф. Венцислав Мутафчийски. 

145 проби са направени в Националната референтна лаборатория. Шест са положителните. 

Във ВМА има настанени 10 души, в „Пирогов“ - двама, в Александровска болница - двама, в Габрово - двама и в Плевен - четирима души. 

Премиерът Бойко Борисов и ген. майор проф. Венцислав Мутафчийски са изследвани във ВМА за коронавирус. Резултатите от всички изследвания са отрицателни. Изследвани са и всички членове на Националния оперативен щаб. Техните резултати също са отрицателни.  

“Днес беше допуснато едно грубо нарушение на правилата и вероятно прокуратурата ще се самосезира за това. Човек с положителна проба за коронавирус от Лом е изпратен в Александровска болница. Това е грубо нарушение на правилата за лечение на инфекциозни болести“, каза Мутафчийски. 

Ген. Мутафчийски съобщи, че започват проверки по аптеките дали продават антибиотици и други лекарства без рецепти. Целта е да се прекрати масовото презапасяване с излишни в момента лекарства.

"Безумието с изкупуването на лекарствата не трябва да продължава. Населението се поддава на редица рекламни трикове. Това са скрити реклами. Тук се облагодетелстват само търговците, ефект за хората няма", каза още той и помоли репортерите, ако трябва всичко друго от брифинга да изрежат за новините, но това послание в думите му да остане.

173 000 са случаите на коронавирус в света към днешна дата. 6660 са смъртни. Румъния има скок с 19 случая, в Гърция вече са 331, в Австрия има над 1000 случая, Белгия също над 1000. Германия вече са 6248 случая, в Испания - 8794 случая, добави Мутафчийски.

Коментари

Vitosha On Air
14:00 - 17:00