Радио Витоша

webcam

Новини

Започна гласуването за програмата "София избира"

Започна гласуването за програмата "София избира"

Дата: 05.11.2020 Системата за електронно гласуване ще позволява гласуване от един човек един път.
Image
Снимка: Столична община

Започна гласуването за програмата "София избира", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на страницата си във Фейсбук.
"София избира" е програма на Столична община за реализация на проекти за подобряване на градската среда, предложени от гражданите и избрани от тях с гласуване.

Целта на програмата е да насърчи прякото участие на гражданите, неправителственитe и професионалнитe организации в предлагането на проекти и разпределението на бюджета на общината. Бюджетът на програмата е 1 500 000 лв. Средствата ще бъдат разпределени за тези проекти, които съберат най-много гласове до края на ноември.

Системата за електронно гласуване ще позволява гласуване от един човек един път. За гласуването ще е нужно единствено въвеждане на номера на мобилния телефон, на който ще бъде получи код, с въвеждането на който изборът ще бъде потвърден.

Проектът или проектите, които получат най-много гласове от вота на гражданите, в рамките на бюджета от 1,5 млн. лв., ще бъдат включени в капиталовата програма на София за догодина. Ако на първо място е идеята с бюджет от 1,5 млн. лв., ще бъде реализирана само тя, ако сборът от бюджетите на първите три проекта е до 1,5 млн. лв., ще бъдат реализирани и трите.

В случай че избраното предложение се нуждае от изготвяне на работен проект за реализацията му, той ще бъде изпълнен от Общинското предприятие "София проект", посочват от общината.

Одобрени за гласуване са общо 39 проекта, които могат да бъдат разгледани на страницата на "София избира" в интернет на адрес https://www.sofia.bg/sofia-izbira 

Коментари