Радио Витоша

webcam

Новини

Ваксинациите в България официално започват на 27-и декември

Ваксинациите в България официално започват на 27-и декември

Дата: 25.12.2020 Имунизацията се прави по желание на пациента безплатно
Image
Снимка: БТА

Имунизационна кампания срещу COVID-19 в България официално започва на 27-и декември. Датата е определена в нова заповед на здравния министър.

Организацията е възложена на регионалните здравни инспекции, а имунизациите ще се извършват от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, регионални здравни инспекции, от лекари в специализирани структури на Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната и от специално създадени за целта имунизационни мобилни екипи.

При необходимост в имунизационните екипи ще се включат и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ и здравните кабинети в детските градини и училищата или от други лечебни заведения.

В заповедта на здравното министерство отново се подчертава, че имунизацията срещу COVID-19 е препоръчителна и безплатна. Ваксината се поставя по желание на пациента. Тя се извършва съгласно изискванията, посочени в чл. 11 от Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България, и след изразено информирано съгласие на лицето или законния представител на лицето чрез подпис в амбулаторния лист, който общопрактикуващият лекар издава за проведения преглед, и поставяне на ваксината или чрез подписване на бланка за информирано съгласие.

Съгласно заповедта съдействие за осъществяване на имунизационната кампания оказват: областните управители и общинската администрация, включително и здравните медиатори, Българският лекарски съюз, Националната здравноосигурителна каса и директорите на лечебните заведения на територията на съответните области.

Пълният текст на заповедта може да прочетете тук.

Коментари