Радио Витоша

webcam

Новини

Украйна спечели „Евровизия“

Украйна спечели „Евровизия“

Дата: 15.05.2022 На второ място се нареди Великобритания, а трета остана Испания
Image
Снимка: БГНЕС

Рап/фолк групата Kalush Orchestra от Украйна, спечели тазгодишното издание на „Евровизия” с песента си „Стефания“.

Финалът на песенния конкурс беше гледан на живо от публика от близо 7500 души в италианския град Торино и от милиони зрители по телевизията.

Украйна беше четвърта при гласуването на журито, но победи в конкурса с категорична преднина при гласуването на зрителите от цяла Европа и Австралия - 439 точки, като събра общо 631 точки. Това е третата победа на страната след 2004 г. и 2016 г.

На второ място се нареди Великобритания с 466 точки, а трета остана Испания с 459 точки.

Изпълнението на "Стефания" от оркестър Kalush Orchestra - песен, за която се твърди, че е посветена на майката на фронтмена Олег Псюк и съдържа думи като "Винаги ще намеря пътя към дома, дори ако всички пътища са разрушени", беше фаворит на букмейкърите за победа на финала.

Kalush Orchestra бе избрана да представя Украйна на "Евровизия" още през февруари, преди началото на руската офанзива.

И въпреки че участниците в "Евровизия" официално обещават, че песенният фестивал "в никакъв случай няма да бъде политизиран", поради войната в Украйна, ангажиментът за политическа неутралност на Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), обединението на обществените медийни организации, което провежда конкурса "Евровизия", беше подложен на сериозно изпитание.

 

Коментари