Радио Витоша

webcam

Новини

Удължава се срокът на валидност на лични документи

Удължава се срокът на валидност на лични документи

Дата: 26.03.2020 Те обаче ще важат само на територията на България
Image
Снимка: БГНЕС

С 6 месеца се удължава срока на валидност на личните карти и шофьорските книжки, които изтичат в периода от 13-и март до 31-и октомври. Това съобщи директорът на дирекция „Български документи за самоличност“ Светлана Ценева на брифинг в Министерския съвет. Документите, обаче, ще важат само на територията на България. 

Ценева обясни, че по желание гражданите могат и в момента да си издадат нови документи. Тя посочи, че на 9-и март е имало приети 5691 лични карти, 4302 паспорта и 1269 шофьорски книжки, докато на 23-и март числата са били, съответно, 1071, 295 и 271. „Имаме рязък спад в последната седмица, което значи, че режимът, който е въведен, се спазва от гражданите“, отбеляза директорът на „Български документи за самоличност“. 

Тя беше категорична, че всички органи, банки и подобни институции са запознати със служебното удължаване на срока на документите. 

За документите на българите в чужбина отговаря МВнР, като там, където има работещи консулски служби, нашите сънародници могат да подават заявления. 

В същото време, документите на пребиваващите у нас граждани на ЕС ще бъдат с удължена валидност, посочи Николай Николов от Дирекция „Миграция“. Временно пребиваващите ще могат да подават документи 14 дни след края на извънредното положение. 

Що се отнася до незаконно пребиваващите чужденци у нас, Николов посочи, че в центровете в София и в Любимец в момента има под 100 такива лица. Всеки новопостъпил се поставя под карантина под медицински контрол. 

Удължават се и сроковете по разрешителните за търговия, придобиване, съхранение, употреба и ремонт на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехника, заяви и инсп. Дамян Димов от дирекция КОС към Националната полиция.

Коментари