Радио Витоша

webcam

Новини

Учени обясниха защо младежите губят интерес към секса

Учени обясниха защо младежите губят интерес към секса

Дата: 18.11.2019 През 2015 г. в Япония учените откриха, че 43 процента от несемейните млади хора, които са интервюирали на възраст от 18 до 34 години, са девствени.
Image
Снимка: Pixabay

Близо 20% от „милениалите“ (родени от края на 80-те до началото на 2000-те години) в развитите страни никога не са правили секс. А тези, които все пак са завързали романтични отношения, правят секс не по-често от четири пъти в месеца, докато при поколението на техните родители този показател се е равнявал на шест.

В Русия няма такава статистика, но социолозите признават: съвременната младеж е променила нагласите и ценностите. Самите милениали доста откровено разказват защо се отказват от секса.

„Никога не съм имал сериозна връзка и със сигурност няма да имам до 30-тата си годишнина. Не защото съм срамежлив, а защото считам, че това е загуба на време. Трябва да инвестирам в тези отношения всичките си ресурси, а не съм готов да го направя само, за да се отърва от въображаемото чувство на самота. Разбирам: ако работиш много, трябва понякога да се отпускаш. Но можеш да правиш това чрез някое хоби или кино – нещо, което да разсейва и да освобождава главата ви от мислите“, смята 20-годишният студент Максим К.

Според четвъртокурсника в Санкт Петербургския държавен университет Александър Е., за неговите връстници спокойният живот „в съответствие с приблизителен план за кариера е по-важен от плашещите отношения с друг човек“.

„Връзките са по-скоро допълнителен аспект на живота. Имаме домашни любимци вместо деца (особено момичета, знам няколко). По принцип търсим сигурен заместител на телесния контакт с хора с домашен любимец, който може да бъде погален, гушкан. Можете да живеете с тях след като се разделите с родителите си“, обяснява Александър.

През 2015 г. в Япония учените откриха, че 43 процента от несемейните млади хора, които са интервюирали на възраст от 18 до 34 години, са девствени. В същото време 30 процента от анкетираните заявиха, че въобще не възнамеряват да влизат във връзка.

Според британски социолози, един на всеки осем, роден между 1989 и 1990 г., е останал девствен до 26 години. След анализ на данните от националното проучване, техните американски колеги установяват, че 15 процента от хората на възраст от 20 до 24 години не правят секс, докато не навършат пълнолетие или преди брака. За сравнение: само шест процента от поколението от 60-те години се придържат към подобно безбрачие.

Коментари