Радио Витоша

webcam

Новини

Учени изготвиха програма за борба с глобалното затопляне

Учени изготвиха програма за борба с глобалното затопляне

Дата: 02.07.2019 За да се ограничи увеличението на средната глобална температура до 1,5 градуса по Целзий ще успеем само ако напълно се откажем от въвеждането на нови производствени мощности, излъчващи въглероден диоксид.
Image

Група изследователи изчисли емисиите, свързани с продължаване на експлоатацията на съществуващите промишлени съоръжения. Прогнозата за влиянието върху климата е публикувана от списание Nature.

За да се ограничи увеличението на средната глобална температура до 1,5 градуса по Целзий ще успеем само ако напълно се откажем от въвеждането на нови производствени мощности, излъчващи въглероден диоксид в атмосферата - като например електроцентралите, работещи с въглища. Такова заключение се съдържа в доклада на група изследователи, откъси от чийто доклад беше публикуван, предаде ДПА.

"Нашите резултати показват, че няма място за нови съоръжения на Земята, в резултат на които се генерират емисии на въглероден диоксид - ако искаме да постигнем международно установените цели при климата", каза един от съавторите на публикацията Стивън Дейвис от Калифорнийския университет в Ървайн.

Според него съществуващите промишлени съоръжения трябва да бъдат изведени от експлоатация по-рано, ако не могат да бъдат модернизирани технологично по такъв начин, че да се сложи край на емисиите на въглероден диоксид. Според изследователите, извличането на излишъка от въглероден диоксид от атмосферата може да се превърне в алтернатива, но такива методи все още не са получили широко разпространение.

Експертите също така изчислиха, че около 658 гигатона въглероден диоксид ще влязат в атмосферата, ако съществуващите промишлени съоръжения са в експлоатация до изчисления край на полезния им живот.

По-рано, на 29 юни, на среща на държавните и правителствените ръководители на страните от Г-20 в Осака, политиците приеха комюнике във формат 19 + 1 за опазване на климата. Всички държави, с изключение на САЩ, подчертаха, че задълженията по Парижкия договор за опазване на климата са "необратими".

В документа се посочва също, че САЩ възнамеряват да се оттеглят от Парижкото споразумение. В споразумението се посочва, че подписали го държави се задължават да предприемат мерки, за да гарантират, че повишаването на глобалната температура ще е значително по-малко от 2 градуса по Целзий, а предвид сериозността на съществуващите рискове е необходимо да се стремим да ограничим покачването на температурата до 1,5 градуса. От април 2018 г. Парижкото споразумение за климата беше ратифицирано от "175 страни", заявиха от ООН.

Коментари