Радио Витоша

webcam

Новини

TikTok се отказа да събира лични данни по китайски

TikTok се отказа да събира лични данни по китайски

Дата: 13.07.2022 След отпор на групата за цифрови права Access Now
Image
Снимка: БГНЕС

TikTok обяви, че ще промени политиката си, за да позволи събирането на данни от лица над 18 години в Европа, независимо дали те са дали съгласието си, като заяви, че този ход е разрешен от европейското законодателство за защита на данните. Но групата за цифрови права Access Now изпрати миналия вторник писмо до компанията с искане за яснота относно правното основание, като го нарече "явна злоупотреба" с няколко европейски закона, включително GDPR.

Тогава TikTok не отговори публично, но днес обяви, че сега преразглежда планираната актуализация.

"Докато разглеждаме различните въпроси от заинтересованите страни относно предложените от нас промени в персонализираните ни реклами в Европа, спираме разпространението на тази част от актуализацията на нашата политика за поверителност", се казва в изявление на фирмата.

"Това е точно това, което @accessnow поиска от TikTok да направи миналата седмица", написа в Twitter Естел Мас от Access Now.

Тя благодари на ирландските, италианските и испанските органи за защита на данните, след като според съобщенията те са започнали да предприемат действия по въпроса.

Компаниите за социални медии събират огромни масиви от данни за онлайн навиците на хората и ги използват, за да продават силно таргетирана реклама.

GDPR обаче задължава фирмите да представят подробни обосновки за събирането на данни, което платформите на социалните медии не успяват да направят.TikTok заяви, че е спрял промяна в своята политика за поверителност на данните в Европа, след като активисти заявиха, че тя ще наруши законодателството на ЕС.

Коментари