Радио Витоша

webcam

Новини

Театрите се подготвят за представления на открито

Театрите се подготвят за представления на открито

Дата: 12.05.2020 В Народния театър в София постановки ще има след 1-и юни, а в Пловдив се очаква програмата за представления да е готова следващата седмица
Image
Снимка: plovdiv2019.eu

След заповедта на здравния министър от вчера, с която частично се възобновява културният живот, българските театри вече работят по организация на събития.

Народният театър е едно от местата, където след новите облекчения на мерките срещу коронавируса, ще се играят постановки на открито. Това ще бъде възможно след 1-и юни. Пред БНТ директорът на театъра Мариус Донкин обяви, че театърът ще стартира програмата си с моноспектакли или представления с двама актьори, тъй като в репертоара си имат 10 подобни заглавия.

Проектът "Театър в театъра" няма да е във вида от миналата година и както са си го представяли, но все пак ще се осъществи. Плановете са тази година да бъде по-дълъг - поне месец.

Софийската община ще подпомогне Народния театър, за да осъществи този проект.

Постановките ще се изпълняват на трите площадки от двете страни на театъра, на първи етаж и в задния двор, който ще бъде със спецификата на кафе-театър.

Билети ще се продават на различна каса за хората до 60 години и друга за хората над 60 години. Ще се влиза от едно място и ще се излиза от друго. Ще има дезинфекция на ръцете на зрителите и носене на маски.

В Пловдив културните институции също възстановяват дейността си. Обмисля се бутиково издание на фестивала "Opera open", но само пред 30% от капацитета на публиката.

Директорът на Държавната опера в Пловдив доц. Нина Найденова обясни, че имат много детайлен и строг план, с репетиции, които ще бъдат в камерен формат с до седем-десет човека, и концепция, която е изпробвана миналата година и се е доказала пред публиката. В Античния театър ще се направи реорганизация, за да може да се спази изискването за 2 м разстояние между хората, като публиката ще бъде на ограничени места на сцената.

Кръстю Кръстев, директор на Драматичен театър-Пловдив, каза, че се работи по сложната организация, но програмата за представленията на открито ще е готова до средата на другата седмица.

Коментари