Радио Витоша

webcam

Новини

Танцовите школи отварят врати

Танцовите школи отварят врати

Дата: 26.05.2020 Те ще трябва да изпълняват редица условия за безопасност, стана ясно на среща на танцьори и музиканти с министрите на здравеопазването и на културата
Image
Снимка: БГНЕС

След среща при здравния министър стана ясно, че още от днес залите за изкуства, включително танцовите и музикалните школи, могат да отворят врати. Това обаче ще е възможно при определени условия, се разбра още след разговора между представители на танцьори и музиканти със здравния министър Кирил Ананиев и министъра на културата Боил Банов.

Музикалните състави могат да се провеждат репетиции с най-много 20 души. Освен това между двама души трябва да има 4 кв.м разстояние. Носенето на маски е препоръчително.

Фестивали и състезания обаче засега остават забранени.

На срещата се разбра също, че театрите ще могат да работят при до 50% заетост на външните сцени и до 30% за вътрешните сцени. Всеки актьор ще има право да избира дали иска да участва и да работи, защото
работата не може да бъде извършвана с маски и ръкавици. Актьорите, които откажат, няма да бъдат санкционирани. Всички останали ще попълнят декларация, че са съгласни да работят при тези условия. Всеки театър сам ще взема решение от кога и как ще започне работа.

На 24-и май танцьорите и музикантите излязоха на протест с искане залите да отворят и да бъдат позволени репетициите и тренировките.

В понеделник предстои и среща в Министерството на културата с министър Боил Банов за обсъждане на финансови мерки за културния сектор.

Очаква се до края на деня да излезе официалната заповед на здравния министър във връзка с договореното на днешната среща.

Коментари