Радио Витоша

webcam

Новини

СЗО призова да не се избързва с облекчаването на мерките

СЗО призова да не се избързва с облекчаването на мерките

Дата: 08.04.2020 Въпреки позитивните сигнали от някои страни, сега не е време да сваляме гарда, а да се удвоят и утроят усилията за потискане на заразата
Image
Снимка: БГНЕС

Европейската служба на Световната здравна организация (СЗО) заяви днес, че въпреки позитивните сигнали в някои страни е твърде рано да смекчава противоепидемичните мерки, целящи спиране разпространението на Covid-19.

„Сега не е времето за облекчаване на мерките. А е време още веднъж да се удвоят и утроят нашите колективни усилия да вървим към потискане на заразата с цялата подкрепа на обществото“, заяви Ханс Клюге, регионален директор на СЗО за Европа.

Той призова за усилия в три посоки.

Първо, защита на здравните работници, включително обучение и осигуряване на структури, необходими за подкрепата им.

Второ, властите да се фокусират върху спиране и забавяне на разпространението на Covid-19 с мерки, целящи разделяне на „здравите хора от предполагаемите и вероятните случаи“.

Трето, правителствата и властите да продължат комуникацията с общностите, за да ги убедят за спазват „сегашните и възможните бъдещи мерки“.

Европейската служба на СЗО посочи, че макар случаите в Испания и Италия – най-тежко засегнатите страни, все още да се увеличават, този ръст изглежда се забавя от въведените ограничения и карантина. Тя отбеляза и напредъка в Австрия, Германия, Холандия и Швейцария.

Клюге обаче изрази тревога от „драматичното увеличение в разпространение на вируса“ в Турция през последната седмица.

Случаите в Израел, Украйна, Белгия, Норвегия също продължават да растат.

СЗО Европа съобщи за общо 687 236 потвърдени случаи на континента, от които 52 824 смъртни.

„Все още сме в острата фаза на пандемията, така че не е времето да се реже финансиране“, каза Клюге в отговор на въпрос за думите на президента на САЩ Доналд Тръмп, че СЗО е прекалено благоразположена към Китай и може да замрази финансирането на организацията.

САЩ са най-големия донор на СЗО, като през 2019 г. са ѝ дали над $400 млн., почти двойно след втората държава по принос. Китай е предоставил $44 млн.

Д-р Брус Айлуърд – старши съветник на генералния директор на СЗО също защити отношенията на агенцията на ООН с Китай, като каза, че работата с властите в Пекин е важна за разбирането на заразата, която започна от Китай.

Коментари