Радио Витоша

webcam

Новини

Светът на киното в очакване на нощта на Оскарите

Светът на киното в очакване на нощта на Оскарите

Дата: 09.02.2020 Почитат Коби Брайънт при връчването на наградите на Американската филмова академия
Image
Снимка: Go Guide

Баскетболната легенда Коби Брайънт ще бъде почетен в частта „In Memoriam” при връчването на Оскарите на 9 февруари. Той спечели „Оскар“ през 2018 г. за автобиографичния си късометражен филм „Скъпи баскетбол“, а Академията излезе с изявление след смъртта му, за да изкаже уважението си.

В нощта на неделя срещу понеделник в „Dolby Theatre” в Холивуд ще се съберат 3 400 души- номинираните, близките им и най-големите фенове, които са си купили покани.

Червеният килим, дълъг 200 метра, вече е монтиран и очаква звездите на киното.

Тази година Оскарите ще бъдат раздадени по-рано от обичайното заради спадащия рейтинг. Ето и някои любопитни факти за номинациите.

Скарлет Йохансон е едва 12-ият изпълнител с две актьорски номинации за "Оскар" в една и съща година. Тя ще се съревновава за отличията в категориите за главна и поддържаща женска роля за изпълненията си съответно в "Брачна история" и "Джоджо Заека".

Синтия Ериво има шанс да стане най-младият сред малцината носители на "голямата четворка" ЕГОТ - награди "Еми", "Грами", "Оскар" и "Тони". При победа 33-годишната актриса ще подобри постижението на досегашния рекордьор Джейми Фокс, който попълни колекцията си от водещите отличия за телевизия, музика, кино и театър през 2018 г. на 39-годишна възраст. Синтия Ериво има двоен шанс да спечели "Оскар", тъй като е с номинации за най-добра актриса за "Хариет" и за песен от филм за тематичното парче "Stand Up".

Режисьорска двойка участва в надпреварата за най-добър филм. Сред претендентите са "Малки жени" на Грета Гъруиг и "Брачна история" на Ноа Баумбак. Гъруиг и Баумбак са заедно от 2011 г. и имат дете. Любопитно съвпадение е, че и в двата филма "Малки жени" и "Брачна история", участва актрисата Лора Дърн.

От въвеждането на категорията за най-добра анимация през 2001 г. само едно продължение - "Играта на играчките 3" е печелило "Оскар". Четвъртият филм "Играта на играчките: Пътешествието" има шанс да стане второто отличено продължение и второто с награда за една и съща поредица.

Социалната сатира "Паразит" стана първата южнокорейска продукция с номинация за "Оскар" и едва шестата, номинирана и за най-добър филм, и за най-добър международен филм.

Номинацията не означава непременно награда. Това е добре известно на авторката на песни Даян Уорън, която досега не е печелила, въпреки десетте си номинации в категорията за песен от филм. 

Коментари

Витоша ТОП 30 с Боби
14:00 - 16:00