Радио Витоша

webcam

Новини

Световен ден в памет на жертвите от катастрофи

Световен ден в памет на жертвите от катастрофи

Дата: 17.11.2019 Тази година мотото е „Животът не е резервна част“
Image

Днес е Световният ден в памет на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Тази година мотото е „Животът не е резервна част“.

В православните храмове у нас ще бъдат отслужени заупокойни молитви за упокоение на душите на загиналите при пътни инциденти. В София панихидата ще бъде от 10.30 ч. в храм-паметник "Св. Александър Невски". Ще присъстват министърът на вътрешните работи Младен Маринов, представители на политическото и професионалното ръководство на МВР, Главна дирекция "Национална полиция", Българския червен кръст и Съюза на българските автомобилисти.

В митрополитския храм „Св. Марина“ в Пловдив също ще бъде отслужена панихида за загиналите в катастрофи. На нея ще присъстват ръководството на областната дирекция на МВР в Пловдив, областният управител Дани Каназирева, зам.-кметовете по транспорт и обществен ред Тодор Чонов и Йордан Ставрев. След това на пешеходната пътека до сградата на полицията на бул. „Шести септември“ полицаи и представители на областната администрация ще връчват на участниците в движението листовки и брошури за пътната безопасност.

От началото на годината на територията на Пловдивска област са регистрирани 734 пътни произшествия с 52-ма загинали и 952 ранени. В сравнение с миналата година катастрофите с ранени са с 92 по-малко. Намаление има и при жертвите – с 16, както и на ранените – с 109. Движение с несъобразена скорост, отнемане на предимство, навлизане в насрещно движение, излизане извън пътното платно са основните причини за катастрофите, сочи анализа на Пътна полиция - Пловдив.

В Добрич панихидата ще е в храма "Света Троица", в чийто двор е издигнат Оброчен кръст от гранит и мрамор в памет на загиналите по пътищата. В Сливен и в Пловдив екипи на Пътна полиция, доброволци от Червения кръст и представители на здравната инспекция ще напомнят на водачите за важността да бъдат внимателни и толерантни на пътя с брошури с правила за безопасно шофиране.

В Сливен - от 11 до 12 часа на бул. "Хаджи Димитър", екип на Пътна полиция и доброволци от Червения кръст също ще раздават брошури с правила за безопасно шофиране, а всички, които използват обезопасителните системи за деца в автомобилите, ще получат предметни награди.

Световният ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия се отбелязва всяка трета неделя от месец ноември с решение на Генералната асамблея на ООН от 26 октомври 2005 г.

Коментари