Радио Витоша

webcam

Новини

София чества 142 години от Освобождението си от турско робство

София чества 142 години от Освобождението си от турско робство

Дата: 04.01.2020 Годишнината ще бъде отбелязана с празнично биене на камбаните на централните софийски храмове, благодарствен молебен и литийно шествие
Image
Снимка: БГНЕС

На 4 януари София отбелязва Освобождението си от турско робство.

Около 14 часа на 4 януари 1878 година в града влизат първите руски части. В катедралната църква “Света Неделя” е отслужен тържествен молебен в присъствието на генерал Гурко - традиция, която се повтаря всяка година.

Столична община, Софийска света митрополия, Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски” и Фондация „Героите на България” организират тържествени събития, посветени на 142 години от Освобождението на София.

Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп ще оглави молебен по повод 142 година от Освобождението на София от османско владичество в столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя". Това става с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Началото на молебена е 11.00 часа.

След това ще бъде направено литийно шествие и поднасяне цветя и венци на признателност пред паметниците на генерал Гурко и Цар Освободител.

В 11.15 часа започва литературно-музикална програма и поднасяне на венци пред паметника на Българския опълченец.

Честването е част от Календара на културните събития на Столична община.

Коментари