Радио Витоша

webcam

Новини

Снимката, която поврежда телефони

Снимката, която поврежда телефони

Дата: 11.06.2020 Любител фотограф от Сан Диего влезе в новините с кадър на залез, който блокира телефона ви и го прави неизползваем
Image
Снимка: bbc.com

Gaurav Agrawal, учен и любител фотограф от Сан Диего, останал изненадан след като изведнъж негова снимка от миналото лято влезе в световните новини.

Мъжът запечатал кадъра при езерото "Света Мария" в националния парк Глейшиър в щата Монтана по време на една "магична вечер" през август 2019 г. След това споделил снимката в платформата Flickr и забравил за нея.

До момента, в който фотографията му се появи по сайтовете в целия свят. Причината за това стана предупреждение от потребители, че бъг в снимката поврежда смартфоните с Android. При използване на красивото изображение като фон на телефона той започва да се включва и изключва непрекъснато, което го прави неизползваем. Единственият начин за решаване на проблема е връщане на фабричните настройки на апарата, което означава изтриване на всички данни, които собственикът на устройството съхранява в него.

Миналата седмица г-н Agrawal се свързал с репортера на BBC Zoe Kleinman.

"Не съм направил нищо умишлено. Съжалявам, че хората имат проблеми", казал той.

Изглежда проблемът се появява само при някои марки телефони, които са с версия 10 на операционната система Android. Не ви препоръчваме да пробвате.

"Беше вълшебна вечер", казва Agrawal пред BBC за нощта, когато е направил снимката, докато са били в парка с жена му в търсене на перфектния кадър.

След като направил снимката с фотоапарата си, решил да го промени като използвал софтуера Lightroom. Проблемът възникнал заради филтъра с цветове от програмата, който Agrawal избрал за крайния резултат, без да знае, че той може да обърка някои смартфони.

"Не знаех, че редактирането ще направи това. Аз имам iPhone и за фон винаги използвам снимка на жена ми", обясни Gaurav.

Agrawal има 10 000 последователи във фотографската платформа Flickr. Негови снимки са публикувани в сп. "National Geographic".

"Надявах се, че снимката ми ще стане популярна по хубав повод, но явно не е било писано. Повече няма да използвам този формат", допълва фотографът.

Причината красивият залез да поврежда някои телефони е, че те не могат да разпознаят цветовата схема, която човекът е приложил, и блокират напълно.

 

Коментари